V-demografia Rusowii (+ stroje ludowe narodów Rusowii)

Царский Институт Географии и Картографии
Awatar użytkownika
Borys Zamycki
Duma Bojarska

V-demografia Rusowii (+ stroje ludowe narodów Rusowii)

Post autor: Borys Zamycki »

Niniejszy wątek poświęcony jest v-demografii Rusowii, rozumianej jako demografia fabularna, obejmująca fabularnych mieszkańców.

Dane w tym wątku są na bieżąco aktualizowane. Ostatnia aktualizacja: 01.12.2023

Podstawowe dane o fabularnej ludności Carstwa Rusowii

Ludność fabularna: 25 340 000 mln v-mieszkańców
w tym
  • Księstwo Krupijskie: 9 810 000 mln v-mieszkańców
  • Księstwo Smargońskie: 2 580 000 mln v-mieszkańców
  • Księstwo Chardońskie: 8 230 000 mln v-mieszkańców
  • Wielkie Księstwo Kartwelii: 4 720 000 mln v-mieszkańców

Skład narodowościowy:
  • Rusowczycy 74,19% (Wielkorusowczycy 44,33%, Małorusowczycy 29,86%)
  • Kartwelijczycy 16,28%
  • Niemcy 3,71%
  • Dakowie 2,67%
  • Grecy 0,77%
  • Polacy 0,74%
  • inni 1,64%

Narody Carstwa Rusowii

Rusowię zamieszkują liczne narody. Do najliczniejszych należą:

• Rusowczycy
Ogólna charakterystyka: Naród słowiański, najliczniej zamieszkujący Rusowię. Jego kolebką jest pogranicze krupijsko-chardońskie, aczkolwiek już od co najmniej kilku wieków zamieszkuje całe terytorium Rusowii. Językiem ojczystym jest język rosyjski, a konkretnie jego wirtualno-rusowski dialekt, charakteryzujący się obecnością terminologii związanej z realiami mikronacyjnymi. Rusowczycy dzielą się tradycyjnie na:

- Wielkorusowczyków, zamieszkujących głównie Księstwo Krupijskie i Smargońskie,

- Małorusowczyków, zamieszkujących głównie Księstwo Chardońskie.

Dominujące wyznanie: Prawosławie (Rusowski Kościół Prawosławny)

Obrazek
Typowe rusowskie stroje ludowe

• Kartwelijczycy
Ogólna charakterystyka: Szereg ludów zamieszkujących Kartwelię i będących jej miejscową populacją. Wśród Kartwelijczyków wykształciła się charakterystyczna kultura góralska, zaś kartwelijskie kobiety uchodzą za jedne z piękniekszych w całej Rusowii. Naród ten mówi wieloma spokrewnionymi ze sobą językami, które zbiorowo są klasyfikowane jako języki kartwelijskie.

Obrazek
Kartwelijskie stroje ludowe spod Kusaru

• Niemcy
Ogólna charakterystyka: Naród rozproszony po całej Rusowii. Głównie jest to ludność rolnicza, której przodkowie przybyli do naszego państwa z Cesarstwa Niemieckiego na przestrzeni ostatnich 100-150 lat w związku z akcjami kolonizacyjnymi. Mówią w większości językiem niemieckim, choć co bardziej zasymilowani używają już w domu rusowskiego.

Dominujące wyznanie: Luteranizm

Obrazek
Niemieckie stroje ludowe mieszkańców jednej ze wsi w Guberni Paniardowskiej

• Dakowie
Ogólna charakterystyka: Wiejski lud zamieszkujący praktycznie tylko południowo-zachodnie rubieże państwa - głównie Gubernię Władesztyńską i zachodnią część Guberni Chardońskiej. Ich rodzimy język przypomina nieco język skarlandzki, różni się jednak od niego ogromną liczbą zapożyczeń z języka rosyjskiego.

Obrazek
Dackie stroje ludowe z okolic Krasinki

• Grecy
Ogólna charakterystyka: Mieszkają głównie w Chardoniu, Azarach i Kazekowsku. Większość z nich to mieszczanie - rzemieślnicy, kupcy i marynarze. Wywodzą się z Cesarstwa Bizantyjskiego, zaś ich rodzimym językiem jest grecki.

Obrazek
Niewielu jest Greków na rusowskiej prowincji. Zdarzają się jednak na Chardońszczyźnie greckie wsie - powyżej strój ludowy mieszkańców jednej z takich wsi.

• Polacy
Ogólna charakterystyka: Najliczniej mieszkają w Księstwie Smargońskim i w północnej części Księstwa Chardońskiego. Spotykani również w Sławogrodzie. Głównie przedstawiciele stanu mieszczańskiego, również drobni posiadacze ziemscy.

Dominujące wyznanie: Katolicyzm

Obrazek
Polscy właściciele ziemscy spod Miełgrodu
(-) Борис Адамович Замыцкий
Князь Смаргонский
Awatar użytkownika
Friedrich von Baden
Kontakt:

Re: V-demografia Rusowii (+ stroje ludowe narodów Rusowii)

Post autor: Friedrich von Baden »

Bardzo dziękuję za ten wątek. Jako, że jestem praktycznie jedyną osobą zajmującą się artykułami o Vaarlandzie na micropedii, także informacje pozyskane z tego wątku, będą bardzo pomocne przy tworzeniu artykułu o Rusowii. :)
Friedrich III. Großherzog von Baden
Poseł Nadzwyczajny i Pełnomocny JCM
Awatar użytkownika
Borys Zamycki
Duma Bojarska

Bardzo mnie cieszy, że informacje o v-demografii Rusowii zainteresowały Szanownego i wzbudziły odzew. :) Cieszę się, że mogę w ten sposób dołożyć swoją cegiełkę do rozwoju kraju i kontynentu. Planuję w przyszłości umieszczać więcej informacji o geografii społeczno-ekonomicznej i fizycznej Rusowii. Tak swoją drogą to może dobrym pomysłem byłoby wznowienie współpracy między naszymi Instytutami? ;)
Князь Смаргонский
Awatar użytkownika
Aleksandr Romadonow
Marszałek Wielki

Post autor: Aleksandr Romadonow »

Świetna robota!
Александр Николаевич Ромадонов

Великий Маршал Руссовского царства,
Посол Чрезвычайный и Полномочный Руссовского царства,
Великий Герольд Руссовского царства.

Obrazek
Awatar użytkownika
Friedrich von Baden
Kontakt:

Borys Zamycki pisze: 02 gru 2023, 21:10 Bardzo mnie cieszy, że informacje o v-demografii Rusowii zainteresowały Szanownego i wzbudziły odzew. :) Cieszę się, że mogę w ten sposób dołożyć swoją cegiełkę do rozwoju kraju i kontynentu. Planuję w przyszłości umieszczać więcej informacji o geografii społeczno-ekonomicznej i fizycznej Rusowii. Tak swoją drogą to może dobrym pomysłem byłoby wznowienie współpracy między naszymi Instytutami? ;)
Zamierzam dotrzymać moich słów i zająć się w końcu sprawą tego badania ziem Rusowii... Jednak ciągle jakoś brak mi odpowiednich motywacji, sił i chęci aby pisać te posty. Choć z drugiej strony jestem też na siebie trochę zły, że jeszcze nie odkryłem tych złóż surowcowych u Was przez co nie nawiązałem współprac i brak mi trochę narracji. Także jest szansa, że w najbliższych dniach coś ruszymy. Dlatego będzie mi potrzebne pełne wsparcie Szanownego Pana jak i pewnie Cara i innych obywateli. Miło jakby w takie inicjatywy włączało sie jak najwięcej ludzi, ale nie zmuszam, tylko zachęcam. Rozumiem, przecież, że nie każdy może, lub też chce mieszać się w to "kopanie w ziemi" :D ;)

Pozdrawiam wszystkich Rusowczyków.
Awatar użytkownika
Borys Zamycki
Duma Bojarska

O ile problemy związane z realiozą i wynikający z niej brak siły można łatwo zrozumieć, to brak motywacji i chęci brzmi trochę... niepokojąco. Oczywiście w mikronacjach nie chodzi o to, żeby ktoś kogoś do czegoś zmuszał, ale jeżeli to nie tajemnica, to z czego wspomniane zniechęcenie wynika? Czy przyczyna leży po naszej (tj. Rusowii) stronie?

Ze swojej strony deklaruję gotowość do podjęcia badań, zarówno teraz jak i w przyszłości. Przyłączam się też do apelu o zaangażowanie się jak największej liczby osób w nasze badania.
Князь Смаргонский
Awatar użytkownika
Friedrich von Baden
Kontakt:

Borys Zamycki pisze: 03 gru 2023, 9:34 O ile problemy związane z realiozą i wynikający z niej brak siły można łatwo zrozumieć, to brak motywacji i chęci brzmi trochę... niepokojąco. Oczywiście w mikronacjach nie chodzi o to, żeby ktoś kogoś do czegoś zmuszał, ale jeżeli to nie tajemnica, to z czego wspomniane zniechęcenie wynika? Czy przyczyna leży po naszej (tj. Rusowii) stronie?

Ze swojej strony deklaruję gotowość do podjęcia badań, zarówno teraz jak i w przyszłości. Przyłączam się też do apelu o zaangażowanie się jak największej liczby osób w nasze badania.
Spokojnie, to nie wina Rusowii. To wina moja, mojego charakteru, mojego lenistwa, mojej realiozy... :)
Co do angażowania się, to dobrze jak więcej osób zaangażuje się w działanie po odkryciach, no aby nie było, że np. powstanie tylko jedna jakaś firma państwowa czy coś, ale że może każdy jakoś na tym skorzysta itd. :) ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Carski Instytut Geografii i Kartografii”