Obrady 15 dnia sierpnia 2023 roku rozpoczęte.

Awatar użytkownika
Aleksandr Romadonow
Marszałek Wielki

Obrady 15 dnia sierpnia 2023 roku rozpoczęte.

Post autor: Aleksandr Romadonow »

400px-Tauride_duma_(cropped).jpg
400px-Tauride_duma_(cropped).jpg (19.99 KiB) Przejrzano 2154 razy
Do Sali Obrad Dumy przybywają dostojni bojarzy. Już za moment rozpoczną się historyczne, pierwsze obrady. Atmosfera jest niezwykle podniosła. Wszyscy czekają na przybycie Jego Carskiej Wysokości i otwarcie przez Niego obrad.
Po godz. 13.00 Sekretarz Dumy zapowiada przybycie Cara.
Wszyscy kłaniają się przechodzącemu Monarsze.

Wasze Książęce Mości!
Dostojni Panowie Bojarzy!
Rozpoczynam obrady Dumy Bojarskiej!
Proszę wszystkich o potwierdzenie stawienia się na obrady.

Członkowie Dumy kolejno potwierdzają uczestnictwo w obradach...
Александр Николаевич Ромадонов

Великий Маршал Руссовского царства,
Посол Чрезвычайный и Полномочный Руссовского царства,
Великий Герольд Руссовского царства.

Obrazek
Awatar użytkownika
Borys Zamycki
Duma Bojarska

Re: Obrady 15 dnia sierpnia 2023 roku rozpoczęte.

Post autor: Borys Zamycki »

Wasza Carska Mość! Ja, Borys Zamycki, niniejszym potwierdzam swą obecność na obradach Dumy.
(-) Борис Адамович Замыцкий
Князь Смаргонский
Awatar użytkownika
Aleksandr Fiodorowicz Kierienski

Post autor: Aleksandr Fiodorowicz Kierienski »

Wasza Cesarska Wysokość, potwierdzam moje przybycie i gotowość do udziału w obradach Dumy.
Jung Ho Aleksy
Duma Bojarska

Post autor: Jung Ho Aleksy »

Wasza Carska Mość! Ja, Jung Ho Aleksy , niniejszym potwierdzam swą obecność na obradach Dumy.
(-)정호 알렉시스
보야르의 자존심 특사
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksandr Romadonow
Marszałek Wielki

Dziękuję.
Wysoka Dumo!
Pojawiły się propozycje, abyśmy oficjalnie zaczęli używać kalendarza juliańskiego jako obowiązującego na terytorium naszego państwa. Jest też propozycja, abyśmy przenieśli się narracyjnie w rok np. 1903 i tak datowali wszelkie dokumenty czy wydarzenia.

Jeśli chodzi o kalendarz juliański to myślę, że jest to zgodne z kulturą jaką reprezentujemy i znacząco może odróżniać nas od pozostałych państw, dając nam swego rodzaju unikatowość.
Jeśli chodzi o zmianę roku kalendarzowego uważam, że nie ważne są cyfry. To czy będziemy pisać, że jest rok 190X czy rzeczywisty rok 2023 wcale nie przeszkadza w tym, jaką prowadzimy narrację.
Zdaję się jednak na zdanie Wysokiej Dumy.

Otwieram dyskusję, która potrwa 2 dni. W razie potrzeby i na wniosek któregoś z Waszmościów nie wykluczam możliwości jej przedłużenia.

Obrazek
Jung Ho Aleksy
Duma Bojarska

Post autor: Jung Ho Aleksy »

Szanowni wedlug mnie mozemy stowrzyc kaledarz ofijcjlany z rokiem 1903 + wraz z dopiskiem roku ktory obecnie mamy tzn 2023 zapisywany standartem rok-mies-data (podaje przyklad na ukazie carskim :
Sławogród, (2023) 1903.04.15 r.
UKAZ CARSKI
ws. ustanowienia nowego Cesarza Jung Ho Aleksego
Art 1. .......
(-)정호 알렉시스
보야르의 자존심 특사
Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksandr Fiodorowicz Kierienski

Post autor: Aleksandr Fiodorowicz Kierienski »

Wasza Cesarska Wysokość i drodzy zgromadzeni członkowie Dumy! :😇

Co do wprowadzenia kalendarza juliańskiego, to się zgadzam, może z małymi poprawkami w okolicach świąt wielkanocnych i Bożego Narodzenia, żeby wypadały tak jak w rzeczywistości 😎

Szanowny pan Jung Ho Aleksy ma rację i propozycja datacji w tym przykładzie jest racjonalna.

Jeśli zaś chodzi o rok, to proponuję 1905,ale już po wojnie z Japonią, gdyż da nam to możliwość rozbudowy armii i floty Carstwa Rusowskiego (do tego przecież nasza działalność zmierza!).

Chyba, że rozpoczniemy od postulowanego 1903,ale spowoduje to z kolei, że zajmiemy się opisywaniem wojny z Imperium Japońskim i to z konsekwencjami typu walki w Port Artur czy Cuszima 😅😅😅

Ze swojej strony, wnoszę o ustanowienie hymnu państwowego Carstwa Rusowskiego i według mnie,ten utwór będzie wręcz doskonały 😘😘😘

https://youtu.be/kae3Mq_3_So
Awatar użytkownika
Borys Zamycki
Duma Bojarska

Post autor: Borys Zamycki »

Wasza Carska Mość! Wysoka Dumo!

Wprowadzenie kalendarza juliańskiego jest według mnie dobrym pomysłem. Podzielam argument, że pozwoli on na nadanie Carstwu Rusowskiemu unikalnego klimatu i upodobni nasze państwo do swojego realowego odpowiednika. Jednakże w celu uniknięcia mogących się pojawić nieporozumień, informacja o używaniu przez nas kalendarza juliańskiego powinna nie tylko znaleźć odzwierciedlenie w stosownym akcie prawnym, ale również być wyraźnie zaznaczona w czymś w rodzaju poradnika dla nowych mieszkańców Rusowii i gości zagranicznych.

Nie jestem natomiast przekonany co do konieczności zmiany roku na 1903 czy jakikolwiek inny niż 2023. Nasza mikronacja nie jest państwem typu PBF ani też nie odwzorowuje realowej carskiej Rosji 1:1. Dlatego też uważam, że najlepiej będzie używać numerów lat takich jakie są obecnie, czyli 2023, 2024 itd. Oczywiście nie zmienia to faktu, że niezwykle istotne jest określenie epoki historycznej, w której aktualnie pod względem technologii się znajdujemy. I tu się zgadzam, że epoką tą powinien być początek wieku XX.

Co się zaś tyczy zaproponowanego przez Księcia Aleksandra Fiodorowicza hymnu to popieram tę propozycję.
(-) Борис Адамович Замыцкий
Князь Смаргонский
Awatar użytkownika
Aleksandr Romadonow
Marszałek Wielki

W takim razie proponuję pozostanie przy roku obecnym i nie utrudnianie sobie niepotrzebnie życia. Narracyjnie jednak przybieramy XX wiek.
Kalendarz juliański proponuję zacząć stosować na podstawie odpowiedniego aktu prawnego, który to wprowadzi i ureguluje.
Warto także wprowadzić coś w rodzaju "poradnika" dla mieszkańców. Na przykład w Restauracji umieścić cały rozpis kalendarza na zasadzie:
Data juliańska/ data gregoriańska- przypadające na ten dzień imieniny i święta. Mogę tym zająć się osobiście.
Jeśli chodzi o hymn to jest tutaj wydaje mi się jednomyślna zgoda.

Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksandr Romadonow
Marszałek Wielki

W związku z brakiem głosów przeciwnych zamykam ten punkt debaty.
Jednocześnie otwieram debatę na temat Konstytucji Carstwa Rusowskiego. Dyskusja potrwa dwa dni i podobnie jak poprzednia- z możliwością wydłużenia.
Oddaję głos Wysokiej Dumie.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sala Obrad”